Brandveiligheid op de camping: zo zorg je zelf voor een veilige vakantie

brandveiligheid op de camping

Het is weer zomervakantie en dat betekent dat veel Nederlanders en Belgen een aantal weken op de camping in binnen- of buitenland doorbrengen. De tent, caravan en camper brengen diverse brandrisico’s met zich mee. Waar moet je waakzaam op zijn en hoe ga je om met een eventuele brand?

Het stroomverbruik op de camping is een grote risicofactor. Het is aan te raden om gebruik te maken van huishoudelijke apparatuur met een laag stroomverbruik. Ook zijn er omvormers en accu’s, die ervoor zorgen dat het stroomverbruik op een veilig niveau blijft. Controleer ook de bedrading van apparatuur.

CEE-stekker

In een caravan zijn de spanningswaarden 220 volt en 12 volt. Wil je een aansluiting van een caravan op een 220-voltinstallatie, gebruik dan de blauwe, spatwaterdichte CEE-stekker, een neopreenkabel van maximaal 20 meter lang en rol de kabel – net als bij verlengsnoeren – altijd helemaal af. Daarmee voorkom je warmteontwikkeling en daarmee kortsluiting. Als je caravan geen CEE-aansluiting heeft, is het raadzaam om een aardlekschakelaar te plaatsen. Zorg er ook voor dat de metalen delen van de caravan (wanden, chassis, aanrechtblad) geaard zijn.

Koolmonoxidegevaar

In caravans worden vaak kacheltjes gebruikt. Een kachel die kerosine of gas verbrandt in een ruimte waar weinig ventilatie is, kan een koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Een elektrische kachel vormt een minder groot gevaar voor CO-vergiftiging dan kachels die brandstoffen verbranden. Hang altijd een goedgekeurde CO-melder in de caravan, zodat je op tijd gewaarschuwd wordt voor een eventuele koolmonoxidevergiftiging.

Als er brand uitbreekt

  • Verwijder gasflessen uit de omgeving
  • Meld de brand bij receptie of portier
  • Waarschuw andere campinggasten
  • Probeer de brand zelf te blussen (bekijk hier een overzicht van kleine blusmiddelen en de branden die hiermee kunnen worden geblust)
  • Zorg voor een vrije aanrijroute
  • Geef de brandweer informatie over eventuele slachtoffers en over hoe de brand is ontstaan

Brandveiligheid op de boot

Een brand is altijd gevaarlijk. Maar op een boot kun je ook nog eens moeilijk vluchten. Hieronder enkele tips voor veiligheid aan boord:

  • Zorg dat alle opvarenden op de hoogte zijn van de vluchtwegen en het gebruik van vluchtmiddelen en blusmiddelen aan boord.
  • Houd de vluchtwegen vrij.
  • Zorg voor voldoende reddingsvesten en bewaar ze op een toegankelijke plaats.
  • Zorg ervoor dat het motorcompartiment en de motor schoon zijn en controleer regelmatig de isolatie van de afvoer van de motor.
  • Let er bij het tanken op dat er geen brandstof op hete motoronderdelen valt.
  • Olie in gebruikte poetsdoeken kan leiden tot zelfontbranding. Berg poetskatoen op in afgesloten blikken, zodat er geen zuurstof bij kan.

Breng in het geval van brand als eerste alle opvarenden in veiligheid. Bij een boot is bluswater binnen bereik. Zorg er dus voor dat je altijd een emmer aan een lijn binnen handbereik hebt. Beter nog: koop een brandblusser voor op de boot.

Bron: Brandweer Nederland