Brandveilig barbecueën: zo doe je dat

Bij mooi weer is barbecueën is een geliefde bezigheid van veel Nederlanders en Belgen. Deze zomerse traditie is echter niet zonder gevaren. Als je deze richtlijnen in acht neem, zorg je voor een veilige omgeving voor jezelf en de omstanders.

Hoe maak je veilig een barbecue aan?

  • Gebruik houtskool of briketten als brandstof. Briketten zijn veiliger omdat ze geen vonken veroorzaken. Bovendien branden ze langer en gelijkmatiger.
  • Maak je barbecue aan met aanmaakblokjes of -vloeistof. Gebruik nooit benzine, petroleum of spiritus. Er vormt zich altijd een gaswolk in de lucht zodra je de fles opent. Die wolk is groot en blijft in de lucht hangen. Een vonk kan dan al een meterslange steekvlam veroorzaken
  • Neem de tijd. Reken op minstens een half uur. Zodra de kolen gloeien en dus niet meer vlammen, kunnen die spiesjes erop.
  • Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier.

Algemene tips

  • Barbecue nooit in huis. Gloeiend houtskool geeft namelijk veel koolmonoxide af. Je loopt dan het gevaar op koolmonoxidevergiftiging.
  • Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond. Zorg dat de barbecue niet omver wordt gelopen.
  • Scherm de barbecue af met een windscherm.
  • Houd rekening met de windrichting in verband met overwaaien van vonken. Kies een windvrije plaats.
  • Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van de barbecue
  • Loop nooit met een brandende barbecue.

In geval van brand

  • Houtskool barbecue: gebruik een emmer water of zand (ook om de barbecue snel te doven)
  • Elektrische barbecue: gebruik nooit water, maar gebruik een poederblusser (wel schade aan apparaat, maar breed inzetbaar in en rond het huis) of CO2 blusser (geen schade aan apparaat)
  • Gasbarbecue: draai de gaskraan dicht
  • En altijd handig om in huis te hebben: een blusdeken waarmee onder andere kleding kan worden gedoofd.

Bron: Brandweer Nederland